Een zelfbouw CNC-machine – deel 3 – Z-as

Er is weer wat voortgang in het CNC-verhaal (zie ook deel 1 en deel 2)! De Z-as is inmiddels ook operationeel, al is het tijdelijk. Ik heb gebruik gemaakt van het loopwerk met stappenmotortje uit een CD-rom drive. De motor is aangesloten als de Z-as op de CNC-shield.

Nog flink aan het zoeken geweest welke software te gebruiken om de machine aan te sturen. Voor losse commando’s is het programma  Grbl controller prima te gebruiken, met name voor het testen en inregelen. Maar waar ik naar toe wil is een ontwerp van een pcb (printed circuit board) te frezen. Hiervoor kwam ik ChiliPeppr tegen. Een Javascript programma om je hardware (CNC) aan te sturen. Hier zie je de eerste resultaten: het logo van ChiliPeppr op papier getekend.

Filmpje. Resultaten zijn, al zeg ik het zelf, best aardig.

In onderstaande foto is te zien dat de pen het papier linksonder niet raakte. Helemaal vlekkeloos gaat het nog niet dus!

De aansturing is interessant; hieronder in een schema duidelijk gemaakt.

De Arduino met daarop geïnstalleerd grbl en de CNC-shield met stepper motor drivers (DRV8825) die verbonden is met de CNC-machine. Dit geheel wordt aangestuurd door ChiliPeppr dat op de pc geïnstalleerd is.

G-code bestanden kunnen de “workspace” ingesleept en uitgevoerd worden.

Electronic Design

Maar dit is eigenlijk de laatste stap in het proces om tot een printplaat te komen. Want om tot het G-code bestand te komen, moeten ook de nodige stappen genomen worden! Eerst moet er een schema gemaakt worden voor het uiteindelijk te frezen pcb (printed circuit board). Hiervoor zijn verschillende EDA (Electronic Design Automation) programma’s voorhanden. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat je via een schema van de schakeling tot een printplaatontwerp komt: de uitkomst daarvan zijn Gerberfiles: voor het koperzijdebestand: waar moet het kopen weg gefreesd worden, waar moet het blijven liggen (gbr-file), en voor het boorbestand waarin bepaald wordt waar de zogenaamde through-hole componenten hun gaatjes nodig hebben (drl-file). Deze files moeten vervolgens omgezet worden naar G-code die de CNC-machine verstaat.


Schema


Printontwerp


Pcb
Het schema en het printontwerp moeten uiteindelijk leiden tot een printplaatje (pcb).


Ik had bedacht om als schema en printplaatontwerpprogramma KiCad EDA te gebruiken. Voor de omzet van Gerber-files naar G-code zijn ook weer verschillende mogelijkheden voorhanden. Ik heb geprobeerd hiervoor  de online tool PCB2Gcode te gebruiken. Wat er mis ging weet ik niet, maar lukken deed het niet.

(Zie ook deel 1 en deel 2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.