Een zelfbouw CNC-machine – deel 4 – tool chain

Afgelopen dagen bezig geweest met te bepalen welke (gratis!) software te gebruiken om uiteindelijk tot een printplaatje (pcb) te komen (zie ook deel 1deel 2 en deel 3). Er zijn nogal wat keuzes te maken. In eerste instantie leek de volgende tool chain gebruikt te kunnen worden.

 • KiCad EDA: schema en pcb ontwerpen – output: Gerber files
 • FlatCAM (of ander): Gerber files omzetten naar G-code – output: G-code
 • ChiliPeppr: G-code sturen naar CNC – output: gefreesde printplaat

Met KiCad EDA een printje maken vond ik redelijk makkelijk gaan, maar wel behoorlijk omslachtig. Daarnaast lukte het mij, om de een of andere reden, niet om FlatCAM aan de praat te krijgen. Toch nog even verder zoeken. Eindelijk vond ik na lang zoeken het programma LineGrinder, dat goed leek samen te werken met DesignSpark PCB van RS Components. De tool chain ziet er nu als volgt uit.

 • DesingSpark PCB: schema en pcb ontwerpen; output: Gerber files
 • LineGrinder: Gerber files omzetten naar G-code; output: G-code
 • ChiliPeppr: G-code sturen naar CNC; output: gefreesde printplaat

Binnenkort maar eens proberen hoe dit werkt.

To be continued!

(Zie ook deel 1deel 2 en deel 3)

2 reacties

 1. Beste, ik wilde ook graag zo;n freesmachine bouwen maar dan voor triplex en aluminium uit te snijden. Om te tekenen gebruik ik het gratis maar toch krachtig programma Inkscape. Mijn resultaten sla ik op als SVG bestanden. Die bestanden worden gebruikt om cnc apparaat aan te sturen.
  Weet ge of dat ook te gebruiken is in uw opstelling. Zou Arduino daarmee overweg kunnen?
  Ja waarschijnlijk vraag ik teveel maar ik ben een leek op dat vlak en als ik niks vraag weet ik ook niets. Ge zijt uiteraard ook niet verplicht om mij verder te helpen, even goede vrienden. Ik wilde eerst zo,n machine kopen maar als ik iets redelijk wil is mijn budget te klein. Later wilde ik op uw ontwerp eventueel een laser monteren om te graveren. Een 40W laserbuis was misschien nog iets voor u, wordt gebruikt om printplaten uit te graveren heb ik ergen gelezen.

  Vriendelijke groeten ,
  Guido.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.