Van 5 naar 3,3 Volt met de LD1117

Steeds vaker heb je 3 Volt nodig in plaats van 5 Volt.

De Arduino werkte i.p. altijd met 5V, maar latere types zijn meer en meer met 3V (of 3,3V) gaan werken. Ook de WeMos-modules werken op 3V. Mixen van 5V en 3V technologie vraagt om de inzet van level shifters. Het kan, maar is lastig. Alles op 3V laten werken is misschien handiger? Maar ja, wanneer je je projectjes met standaard adaptertjes wilt voeden heb je vaak te maken met 5V. Dus…. zet eens een LD1117 regulator in. Deze regulator is in een aantal varianten verkrijgbaar. Ik heb het hier over de LD1117L33. De 33 aan het einde betekent dat deze regulator van de ingangsspanning (max 15V) een 3,3V uitgangsspanning maakt. Dit met de inzet van slechts 2 externe componenten: 2 condensatoren: een 100nF over de input en een 10uF over de output. En dat is alles. Maximaal kan de regulator zo’n 800mA leveren. Vaak meer dan genoeg voor Arduino projectjes.

Ik heb een paar besteld in een SOT223 behuizing (€ 1,62 voor 10 stuks).

Die ic-tjes zijn nogal klein, dus toen ik bij AliExpress adapterPCB’tjes tegenkwam (€ 0,84 voor 10 stuks), heb ik ook die maar besteld.

Het grappige is dat de andere kant van het miniPCB’tje een SOT89 – DIP is. Die heb ik dan op dit moment niet nodig, misschien later.
Het ‘schema’ is, zoals al gezegd, uiterst simpel.

Samen bij elkaar ziet het er zo uit. Boven een stripje met nog 8 van de 10 bestelde LD1117’s, daaronder links 3 adaptertjes en rechts een bestukte adapter voorzien van een 3-pins header; klaar voor gebruik.

2 reacties

  1. Ik had ook een strip met LD1117 besteld maar geen idee hoe het eruit zag. Nu blijkt het een strip te zijn zoals u afbeeldt. Er ontbreekt mij dus nog een adapter. Hebben die adapters een specifieke maat of benaming, zodat ik die ook kan bestellen?
    Ja, ik ben leek.
    Alvast bedankt,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.