Windrichtingmeter met reed-contacten

Het weerstation heeft nog een windrichtingmeter nodig. Experimenteren met reed-contacten en magneetjes.


Een PVC pijpje met daarin gemonteerd een viertal reed-contacten die zo gepositioneerd zijn dat ze door langsdraaiende magneetjes gesloten worden; een Arduino die bekijkt welke contacten gesloten zijn en bepaalt daaruit uit welke richting de wind komt. Voor de duidelijkheid: westenwind komt uit het westen. Hoe werkt het?

Een reed-contact is een klein schakelaartje: twee contactjes in een glazen buisje. Deze schakelaar kan standaard open, dan wel gesloten zijn. De reed-contacten die ik heb gebruikt zijn standaard open types. Wanneer nu een magneet op de juiste manier (positionering N-Z polen en afstand) in de buurt komt van de schakelaar sluiten de contacten. De status van deze schakelaar kan natuurlijk door een microcontroler worden uitlezen.


In dit bovenaanzicht zie je een pijpje waarin vier reed-contacten zijn geplaatst, steeds op 90° afstand van elkaar. In het midden hiervan draait een kleiner pijpje (rood gearceerd), waarop een windvaan is gezet (zwart gearceerd). Precies tegenover de windvaan is een viertal magneetjes gemonteerd (vier omdat ze zo klein zijn, nl. elk 4mm). De windvaan draait onder invloed van de wind: de wind drukt de vaan weg, waardoor de tegenoverliggende kant, de kant waar de magneetjes zitten, naar de windrichting wijst. De magneetjes sluiten vervolgens de bijbehorende schakelaartjes.

Het is de bedoeling dat er elke keer tenminste één schakelaar gesloten is: de schakelaar die naar de windrichting ‘ligt’ dus: N, O, Z en W. Doordat er 4 magneetjes op een rijtje liggen, kunnen zij ook twee schakelaars tegelijk doen sluiten, waardoor de tussenliggende windrichtingen ook aangegeven kunnen worden: N en O geven NO, O en Z geven ZO, enzovoorts.

Op een Arduino zijn de reed-contacten aangesloten op pin D3 t/m D6. In de sketch worden deze pinnen elke keer uitgelezen, bij elkaar opgeteld en in de variabele ‘richting’ opgeslagen. Zijn bijv. de schakelaars op D1 (waarde=1) en D2 (waarde =2) gesloten dan is de totale waarde voor richting = 3. Een ‘CASE’-routine bepaalt vervolgens waar de wind vandaan komt (bijv. CASE richting = 12: zuidwesten wind).

Nu nog even bouwen! Dan kan ik wat foto’s laten zien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.