Radio? Maar dan via internet!

Mijn traditionele radio in mijn keuken bereikt een wisselend resultaat met het ontvangen van radiogolven zo uit het medium ether. Sommige zenders worden uitstekend ontvangen, andere zeer slecht! Radiozender “NPO Radio2” heeft vaak mijn voorkeur, maar wordt écht zeer beroerd ontvangen.
Op de pc luister ik vaak via Radio Garden naar mijn favoriete radio stations en dat werkt zeer goed. Maar om nou een pc in de keuken te zetten om naar de radio te luisteren dat gaat me iets te ver. Ik ging dus op zoek of ik niet iets kon vinden om dat met een zelfbouw apparaatje voor elkaar te krijgen.

Hoe zou dat moeten werken? Een microcontroller downloadt een stream en propt die door een MP3-decoder (hardware). Via de software kan je een aantal voorgeprogrammeerde “radiostations” af lopen: de zenderselectie.

En ja hoor, dat bestaat gewoon! Op Instructables kwam ik een fraai ontwerp tegen: dat gaan we dan maar eens namaken!

Het schema op de Instructables website is verhelderend!

Wel met een aantal aanpassingen: ik wil namelijk graag mijn JBL Go (bluetooth luidspreker) gebruiken, dan hoef ik geen versterkermodule in te zetten. Verder had ik nog een iets andere MP3 decoder liggen, nl. de VS1003/VS1053: een stereo uitvoering, en die blijkt het ook goed te doen in deze opstelling.

De MP3 decoder

En een ESP32 had ik ook nog werkeloos rondslingeren, dus die kreeg een mooie bestemming.

ESP32

In plaats van een (relatief dure) Nextion-scherm heb ik een eenvoudig I2C OLED-schermpje van 0,96″ gebruikt. Hieronder het tijdelijk resultaat.

Aan de rechterkant zie je de twee knopjes om van zender te kunnen wisselen. Ik denk dat ik die vervang voor een “Spring Return to Centre Toggle On-off-on switch” of “On-off-on rocker switch”.

Een ontwerpje gemaakt van een “Internet Radio Behuizing”: om de 3D-printer aan het werk te zetten. Altijd leuk om te doen.

Het ontwerpje is in ca. 4 en een half uur geprint. Hieronder de onderdeeltjes gedeeltelijk geplaatst om te passen en het past prima.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.