Ombouw van een Proxxon MF70 naar CNC-machine – deel 3

In november vorig jaar ben ik bezig geweest met deel 2 uit deze serie. De Proxxon had ik al uitgerust met het ombouwsetje; het wachten was op de stappenmotoren. Die laatste zijn inmiddels al weer een flinke tijd binnen, maar ik was er al die tijd nog niet aan toegekomen het zaakje in elkaar te zetten.

Dat is wel een probleempje met bestellingen uit het verre China: de levertijd is niet altijd kort. Sterker: de levertijd is vaak erg lang! In de tussenliggende tijd pak je iets anders op en wanneer de bestelling eindelijk binnenkomt ben je net weer met iets anders bezig. Een luxeprobleem.

Maar goed. Het afgelopen weekeinde weer verder gegaan met de microfrees CNC. Alle onderdelen zijn zo’n beetje in huis, dus dat mag nu geen belemmering meer zijn. Toch?

Zoals in het vorige deel geconstateerd, is de ombouwset bedoeld voor NEMA23 motoren en niet voor de NEMA17’s die ik al had. De assen van deze NEMA23 steppers zijn net een fractie dikker dan de diameter van de koppelstukken naar de Proxxon-assen. Er moest een beetje opgeboord en gevijld worden. Het zorgt er wel voor dat alles geweldig strak past.
Voor de aansturing van de motoren had ik alles ook al klaar liggen: zie deel 1, dus snel verder.

Boven de Arduino-kloon, daaronder de CNC-shield voor op de Arduino

Op de CNC shield is plaats voor vier DRV8825 driver boards die de motoren aansturen. Ik gebruik er hiervan maar drie: voor de X-as, de Y-as en de Z-as. Van belang is dat de stroom door de motorspoelen beperkt moet worden. Hiervoor dient een klein potmetertje afgesteld te worden. Zie hiervoor de beschrijving “Current limiting” onderaan deze pagina op de website van Popolu. Ondanks deze stroombeperking worden de DRV8825-chips behoorlijk heet, daarom worden zij elk voorzien van een koellichaam(pje).

Een 12V voeding dient als power supply.

Met het al eerder genoemde programma grbl Controler de eerst test gedaan en de motoren werken als een zonnetje! Nu verder configureren in het volgende deel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.