Binaire klok

Een klok rondom een Arduino mini Pro dit keer. Een binaire klok maar liefst. Gevonden op de website van de Braziliaanse Daniel Andrade. Een beetje rond-Googlen en je vindt meer dan genoeg andere voorbeelden. Onderstaand plaatje laat zien hoe je de tijd kunt aflezen. Links twee kolommen voor de uren en rechts twee kolommen voor de minuten. Ook hier moet je, net als bij de Fibonacci klok, even rekenen voordat je weet hoe laat het is!

De Arduino ProMini is een lekker klein bordje, maar met voldoende I/O-pinnetjes.

Dat komt goed uit, want voor de klok zijn er nogal wat nodig: 13 output pinnen om de LEDs individueel aan en uit te zetten, en drie input pinnen voor het uitlezen van drie knopjes: een om de uren en een om de minuten in te stellen. Met het derde knopje kan je de LEDs uitschakelen terwijl de klok gewoon doorwerkt. De LEDs geven behoorlijk veel licht, dus dat je ze kunt uitzetten is soms wel erg handig. Zie hieronder de aansluitgegevens.

Het schema van de binaire klok is simpel. In het midden de Arduino ProMini, met aan de rechterkant  de 13 LEDs met voorschakelweerstanden van elk 220 Ohm en links de 3 schakelaars met weerstanden (elk 2,2 KOhm). Een druk op drukknop 1 (A0) telt de uren, drukknop 2 (A5) de minuten omhoog. Met een druk op knop 3 (D0) doof je de LEDS of laat je ze oplichten.

Om het geheel te voeden wil ik een 5V adapter gebruiken. Het is daarom nog een omvormer te plaatsen die de 5V omzet naar 3,3V waarop de Arduino werkt.

Ik heb een eigen behuizing ontworpen in 123Design zo komt het er ook nog een beetje aardig uit te zien.

[ontwerp]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.