Een aantal van de verhaaltjes hier op de Rommelkist gaat over het meten van de luchttemperatuur in en buiten mijn huis. Deze meetwaarden worden verstuurd naar mijn Thingspeak channels, zoals hier. Ik wilde hier graag de luchtkwaliteit meten en op dezelfde wijze doorsturen. Hiervoor had ik al een tijdje een stofdeeltjes sensor van Sharp liggen: de GP2Y1010 (datasheet & application notes). Slechts €3,11 in China, gratis verzonden ook nog. Deze sensor had ik al eens aan een Arduino gehangen, maar nog niet eerder aan een Wemos (met ESP68266 van de firma Espressif). Dus aan de slag!

De sensor van Sharp wordt geleverd met de in het schema geplaatste passieve onderdelen: een weerstand van 150 Ohm en een elco van 220µF. Dat maakt het wel heel erg makkelijk dit schema op te bouwen.

De werking van de sensor is als volgt: een infrarood-LED (IR-LED) wordt gedurende een korte tijd aangeschakeld. Het uitgezonden licht wordt opgevangen door een fotodiode. De in de lucht aanwezige rook- of stofdeeltjes kaatsen het licht terug, zodat er minder licht op de fotodiode valt. Afhankelijk van de hoeveelheid deeltjes wordt er zodoende meer of minder licht gemeten. Zie hieronder.


Vrij simpel dus. Deze (analoge) meetwaarde wordt vervolgens aan pin 5 (Vo) aangeboden. In onderstaand schema zie je de verhouding tussen deeltjesdichtheid (mg/m3) en uitgangsspanning.

Bij een toename van het aantal deeltjes zal de output-spanning dus ook toenemen.
De ESP8266 heeft maar één analoge ingang (A0) dus die gebruiken we om het uitgangssignaal van de sensor te meten. Deze analoge ingang kan maximaal tot 1 Volt meten. Het Wemos bordje bevat een weerstandsdeler (220 KΩ – 100 KΩ) waardoor de maximale spanning 3,3V is. Omdat de maximale output van de sensor ca. 3,6V (zie grafiek hierboven) zullen we zien hoe dat in de praktijk gaat.
De IR-LED wordt aangestuurd vanuit de Wemos pin D4 (is 2 in de Arduino IDE!).
De sketch
<code></code> later toevoegen!
Leuk project. Weer eens wat anders dan de “klassieke” T/H/P. CO2 heb ik al eens mee geëxperimenteerd. Stof ga ik nu – nu de sensor betaalbaar is – oppakken. Nu komt de vraag 😉 Hoe zijn je ervaringen met het meten van stof? Is er verschil als je gestofzuigd/gestoft hebt? Raam openzetten geeft ook een verbeterde waarde?
Hallo Thomas,
Ik heb die sensor nooit echt goed aan de praat gekregen met de WEMOS. Is daarna eigenlijk blijven liggen.
Ik ben op enig moment begonnen met Domoticz en daarmee heb ik de sensor nog niet uitgeprobeerd.
Staat nog op het ’to do’ lijstje!
🙂
Meest makkelijke manier in deze is via Wemos en EspEasy in Domoticz invoegen lijkt me. Deze stof sensor heeft n.l. een officiële EspEasy plug in. Vervolgens via dummy sensor Domoticz in. Winter avonden komen er weer aan en ga dan zelf ook weer wat meer experimenteren. Keep you informed 😉