Een plotklok – deel 1

Klokken zijn leuk. Je kunt er alle kanten me op en je kunt er de tijd aflezen. Mits ze op tijd lopen klopt de tijd ook nog. Na de woordklok, de Fibonacciklok is het nu tijd voor de ‘Plotklok’. Hier een voorbeeld. Een klok die de huidige tijd opschrijft, vervolgens uitwist en daarna de nieuwe tijd opschrijft. Nou ja!!
https://www.youtube.com/watch?v=iOLFP90DneY

Fraai? Weer een klok, maar weer anders dan anders. Volkomen nutteloos, want wie heeft er nog echt een klok nodig? Overal zitten klokjes: in de pc, op je stereo-installatie, de tv, de magnetron, noem het maar op. Sommige mensen hebben nog een horloge om. Ik ken iemand die deze zogenaamde polshorloges zelfs spaart!

Hieronder de elektronica en de servomotortjes. Het geheel wordt bestuurd door een Arduino Nano (alweer) die 3 servomotortjes aanstuurt. Twee servo’s vormen de ‘pantograaf” die de pen beweegt en de tijd schrijft. Een derde servo zorgt voor een ‘lift’, wanneer de pen door de lucht verplaatst moet worden.

Alle onderdelen voor het geraamte waar de motortjes inhangen zijn op internet te vinden (Google maar eens op “Plotclock” en “stl-files”). Hier bijvoorbeeld. Even downloaden en een uurtje later liggen ze op de 3D printer en kan je het spul in elkaar schroeven. Als je al het juiste schroefmateriaal hebt natuurlijk. M3 is zo’n beetje het kleinste materiaal dat je in de Gamma’s van deze wereld kunt krijgen en laat ik nou net M2 nodig hebben! Dus maar bestellen bij Ali en wachten, wachten, wachten …..

Hieronder een paar plaatjes van mijn ge-3D-printe onderdelen.
 
 
Het programma zit inmiddels in de Arduino en staat te wachten op kalibratie! Maar ….. eerst moeten de schroefjes uit China aankomen. Daarna weer verder!

(to be continued!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.