Filmen naast fotograferen met de Nikon D5100

In het verleden heb ik een start gemaakt met filmen met een JVC video camera (Digitale Video). Erg leuk om te doen, vooral als je de opnames ging bewerken tot een echt product: een filmpje met muziek en zo eronder. Ik heb toen heel lang gezocht naar een goed, stabiel programma om de filmpjes mee te bewerken. Uiteindelijk werd dat Pinnacle Studio (hele oude versie). Toen de JVC kuren begon te vertonen, werd ie vervangen door een Canon Legria videocamera (€450).

JVC videocamera

Hiermee was het mogelijk om op HD-kwaliteit te filmen. Helaas kende Pinnacle het formaat filmpjes niet, dus weer op zoek naar een nieuwe video-editor. Het werd uiteindelijk PowerDirector van Cyberlink (€99), versie 9. Jammer genoeg voldeed mijn toenmalige PC niet, want veel te traag! Dus wat doe je dan? Je koopt een nieuwe desktop computer (€500). Altijd leuk! Met een Intel i7 processor erin liep alles ineens een stuk soepeler. 🙂 Al met al was ik meer dan €1.000 verder, maar toen had ik ook een mooie set. Totdat een paar jaar later een los schroefje in de videocamera sluiting veroorzaakte en het ding volkomen overleden was. 🙁

Wat nu? Een nieuwe kopen? Ik deed voorlopig niets ….

Fotograferen deed ik in die tijd met een Nikon D70 (DSLR). Die voldeed eigenlijk nog best als fotocamera, maar ik wilde toch weer gaan filmen. Misschien was het een optie om de camera te vervangen voor een fotocamera waarmee ook gefilmd kon worden. Goed plan: het werd een Nikon D5100.  Een lichte en handzame spiegelreflexcamera. Met een mooie uitklapbare, kantelbare monitor. Over de resultaten ben ik zeer tevreden.

Nikon D5100 camera

Al die tijd heb ik alleen nauwelijks gefilmd, maar ineens kreeg ik weer de geest! De komende vakantie wil ik weer wat beginnen met filmen. Dus van de week ter uitbreiding een externe microfoon besteld van RØDE, de VideoMic met een zogenaamde deadcat erbij: een windscherm om windgeruis weg te filteren. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten.

RØDE VideoMicDe dode kat

Om de geluidsopname tijdens het filmen te controleren is het handig om met een hoofdtelefoon te werken. Zo’n aansluiting ontbreekt echter op de D5100. Knutselen dus, want er zitten wel twee aansluitingen op de camera waar je iets met audio kunt doen. Er is een HDMI mini type C aansluiting waarop je een HDMI-VGA converter, met een audio-out optie, kunt aansluiten. De verschillende HMDI-connector uitvoeringenDe converter zet dus naast het digitale videosignaal ook het digitale audiosignaal om naar een analoog signaal. Of dit signaal sterk genoeg is, om direct op de hoofdtelefoon aan te bieden? Daar ben ik nog niet achter. De converter is inmiddels besteld bij onze vrienden in China voor €2,89.
Daarnaast is er een USB-aansluiting waar een, destijds bijgeleverde kabel, op aangesloten kan worden die een analoog A/V signaal uitstuurt. Dit audio signaal moet zeker versterkt worden voordat het aan de hoofdtelefoon kan worden aangeboden. Dat laatste gaan we eerst maar eens proberen; de kabel is immers al aanwezig en een kleine versterker module (een PAM8403 Audio Amplifier Board, 2 Channel, 3W) heb ik nog wel ergens liggen.

Audio versterker module PAM8403

Dan nog een mooi doosje 3D-printen en ………
To be continued!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.