N-spoor treintjes – deel 6 – Seinen

In het vorige deel heb je kunnen lezen dat via de I2C-bus delen van de baan “uitgelezen” kunnen worden: de status van de diverse in- en uitgaande segmenten van de baanvakken. Maar er kan ook uitgestuurd worden. Bijvoorbeeld naar de seinen: een sein staat op rood: “het volgende baanvak is bezet”, of op groen: “het volgende baanvak is vrij”. Hiervoor heb ik een eenvoudige schakeling gemaakt. Zie hieronder.

Twee ledjes (rood en groen) worden via een paar weerstanden van elk 1K aangesloten op de uitgang van de PCF8574 (zie vorige deel), in het schema de aansluiting “MC”. Een “0” op deze aansluiting zorgt ervoor dat er stroom gaat lopen door de rode LED, een “1” zorgt voor stroom door de groen LED. En voila! Je hebt een sein!

Naast seinen worden ook wissels gestuurd via de I2C-bus. Daarover in het volgende deel.

Aanvulling: De led-jes die ik heb zijn met 1K-weerstanden behoorlijk fel. Met 10K werkt het net iets beter. Een variant met de groene led boven en de rode led onder maakt geen verschil in helderheid. In een proefopstelling leek het verschil tussen de leds minder groot, maar de groene blijft feller oplichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.