Spider robot kit

Twee weken geleden een bouwpakketje besteld bij onze Aziatische vrienden. Voor weinig. Maar liefst €5,38. Na 15 dagen in huis. Dat is (vind ik) heel snel. 


Het ‘beestje’ lijkt een beetje op een strandbeest van Theo Jansen. Het loopmechanisme is echter net iets anders. Met aan beide zijden een viertal pootjes loopt hij behoorlijk stabiel.

De spider robot loopt volgens het “Klann linkage” mechanisme
Het Theo Jansen mechnanisme

Het kitje is snel opgebouwd en doet het leuk. Omdat er maar één motor (met vertraging) in de spin zit, kan hij alleen maar één kant oplopen, nl. vooruit.

Eerste wandeling

Natuurlijk is het veel leuker wanneer hij ook achteruit kan lopen wanneer er bijvoorbeeld een obstakel in de weg staat. Of dat hij links- of rechtsaf kan gaan.
Daarom wil ik de motor vervangen door twee individueel aan te sturen motoren en deze door een Arduino laten aansturen: een spin met een heus brein dus! Middels een ultrasoon sensor (de HC-SR04 bijvoorbeeld) of een paar infrarood sensor (de Sharp GP2Y bijvoorbeeld) kan de vrije doorgang bewaakt worden.

HC-SR04 sensor
Sharp GP2Y sensor

Ik kies de 28BYJ-48 stappenmotor, met ingebouwd vertraging. Worden geleverd  met een bordje met ULN2003 driver, inclusief een kabeltje: dat alles voor maar € 1,40 per stuk!

Stepper & driver

De motoren worden in een 3D-geprint kastje ondergebracht dat tussen de poten bevestigd wordt. 

Edit – 6 november 2018
Helaas! De 28BYJ-48 motortjes hebben een te grote vertraging: het beestje is niet vooruit te branden!! Dus moet ik op zoek naar vervangende motortjes. Stappenmotoren, maar klein en vooral licht van gewicht. Maar welke motoren voldoen daaraan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.