Een irrigatiesysteem voor de plantjes

Hoe overleven je planten de vakantieperiode??

Planten zijn op zich makkelijk te houden organismen. Ze hebben alleen af en toe wat water nodig. Makkelijk zat. Maar toch gaat het nog wel eens mis. Bijvoorbeeld in de vakantieperiode. Voor potplanten op het balkon kan zelfs een paar hete, zonnige zomerdagen fataal zijn. Een irrigatiesysteem kan hier plantenlevensreddend werken.

Alle spulletje zijn al een tijdje in huis, maar er kan nog altijd niet geïrrigeerd worden. Een gemaakte zijstap (onderzoek naar de mogelijkheden van verschillende sensoren), heeft geresulteerd in een soort weerstation.

Nu verder met irrigeren!! Hieronder het principeschema.

Dit systeem moet als volgt gaan werken. De (pot)planten worden voorzien van een slangenstelsel met per plant een sproeikopje dat water distribueert vanuit een watertank/reservoir. Een Arduino schakelt eens in de zoveel tijd, eventueel afhankelijk van de droogte van de potgrond gemeten door vochtsensoren, via een relais een waterpomp voor een bepaalde tijd aan en voorziet zodoende de planten van water. Een vlotter in de watertank zorgt voor onderbreking van de stroomvoorziening van de Arduino en de rest van het systeem.

Dit is de basisset( o.a. hier te koop): een aantal meter zwarte slang , met T-stukjes voor aftakkingen, staafjes om de slang te leiden en sproeikopjes die meer of minder water doorlaten. De waterslang is zwart waardoor het zonlicht wordt gefilterd. Dit zorgt voor het minimaliseren van algengroei in het slangenstelsel.
In het pakket zaten verder nog connectoren om op een kraan aan te sluiten, maar die zal ik niet gaan gebruiken.

Een sproeikopje, of wel ventiel.

Het pompje heeft een polariteit voor wat de stroomvoorziening betreft (rode stip is de +V) en voor het water een vloeistofingang en vloeistofuitlaat. Er moet voorkomen worden dat het pompje werkt als er geen water te verpompen valt: daarvan gaat de pomp kapot!


Daarom heb ik deze vlotter in de voedingslijn van het systeem gezet. Zodra het water onder een bepaald niveau zakt, treedt de vlotter (schakelaar) in werking en onderbreekt de spanning:  de pomp stopt.

23 april 2020 – Er is inmiddels een vervolg: Irrigatie deel 2.

2 reacties

  1. Bedankt voor zo’n gedetailleerd principeschema van het irrigatiesysteem! Ik verhuis naar een nieuw huis met een tuin, en ik heb geen idee hoe ik er voor kan zorgen omdat ik nooit een tuin heb gehad. Ik ben er niet zeker van dat ik zelf zo’n systeem kan installeren, dus ik schakel liever professionele hulp in!

    1. Author

      Graag gedaan. Veel succes in je nieuwe woning en tuin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.