ESP8266-12E – very cheap!

Ik heb inmiddels al aardig wat gerommeld met een aantal verschillende ESP-modules (ESP-01, WeMos). De WeMos D1 mini’s werken nog het meest probleemloos en kosten op dit moment ca. €2,29 bij Ali. In Nederlandse webshops te koop voor €6,95! Goedkoper zijn de losse ESP8266 – 12E modules (€ 1,50 per stuk), maar de zijn lastig in het gebruik, vanwege de afwijkende onderlinge pin-afstand, nl. 2mm pitch.

Nu blijken er speciale bordjes te zijn waar je de modules op kunt solderen (€ 0,14 per stuk), waardoor je de standaard pin-afstand (2,54mm pitch) krijgt en zodoende dus gebruik kunt maken van een normaal breadboard om je schakeling op te bouwen en uit te testen!

Hieronder een opstelling waar de ESP8266 12E op het adapterbord is gesoldeerd (rechts) en aangesloten op een DS18B20 temperatuursensor. Links de USB-serieel module (ft232) waarmee de ESP te programmeren is.

De temperatuur wordt ca. 1 maal per minuut gemeten en over het WiFi-netwerk verstuurd naar mijn ThingSpeak channel. Daar worden de waardes netjes in een grafiekje geplot.

Wat je hierboven ziet is real-time data van een van de metertjes (woonkamer): temperatuur en luchtvochtigheid. Bekijk hier de website.

Hier kan je de sketch ESP8266_DS18B20_test_2 downloaden. Je moet alleen nog wel je eigen ThingSpeak_key, SSID en wachtwoord invullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.