Domoticz in huis – deel 3 – een rolgordijn

Weer een experiment met een domotica toevoeging: een (rol)gordijn dat via Domoticz omhoog en/of omlaag gaat.
Dit door middel van een Wemos D1 mini die via een motor driver (L298N) een 12 Volt motor met gear box vertraging laat draaien (rechtsom is omhoog, linksom is omlaag) en zo nodig laat stoppen.

Experimenteel opgebouwde schakeling

Om de Wemos te laten luisteren naar Domoticz moet er weer een versie van de ESP-easy firmware opgezet worden, dit keer is dat SP_Easy_mega_20200608_normal_ESP8266_1M.bin. Ik upload deze file met de tool FlashESP8266.exe. Je kunt ook ander programma’s gebruiken, maar die werken bij mij niet altijd even goed en FlashESP8266 doet het eigenlijk altijd prima.
De Wemos krijgt van mij IP-adres 192.168.1.116. Dat laatste getal van het adres gebruik ik bijna altijd in de naam van hetgeen ik ermee aanstuur. Voor de duidelijkheid!

Het principe schema

Zoals in het schema hierboven te zien is moet de Wemos twee pinnen gebruiken om één motor aan te sturen.
N1 en N2 voor motor A, N3 en N4 voor motor B.
Ik gebruik hier alleen motor A.

Op N1 een ‘1’ en op N2 een ‘0’ en motor A gaat de ene kant op, op N1 een ‘0’ en op N2 een ‘1’ stuurt dezelfde motor de andere kant op.
We moeten ervoor zorgen dat de Wemos zogenaamde ‘rules’ kan ontvangen en verwerken. Hiervoor ga je naar het Tools menu en kies je Advanced . Zet een vinkje bij Rules en sluit af met Submit. Wanneer je de Wemos opnieuw opstart heb je er in het menu een nieuwe optie Rules bijgekregen.
In Rules heb ik de volgende regels opgenomen: Gordijn omlaag, gordijn omhoog en stoppen.

Hier staat in de eerste regel (het eerste blokje): als je de regel “RolgordijnOmlaag” binnenkrijgt, maak dan GPIO12 een “0” en GPIO13 een “1”.

Nu verder in Domoticz.
In Domoticz onder Instellingen Hardware maak je een Dummy schakelaar aan: “Rolgordijn Slaapkamer_116”.

Dan onder Hardware twee virtuele sensoren aanmaken. Eerst een virtuele sensor (1):
Naam: Rolgordijn_116 omhoog
Sensor type: Schakelaar

En vervolgens nog een virtuele sensor (2):
Naam: Rolgordijn_116 omlaag
Sensor type: Schakelaar

Nu moeten we Domoticz vertellen wat er moet gebeuren wanneer we op de ene of de andere schakelaar drukken. Hiervoor gaan we naar Schakelaars en kiezen bij “Rolgordijn_116 omlaag” het ‘wieltje’ (instellingen).

Hier bepalen we welke ‘Regel’ wanneer uitgevoerd moet gaan worden.

Achter “Aan actie” zie je dat de opdracht “RolgordijnOmlaag” verstuurd wordt naar ip-adres 192.168.1.116 wanneer knop “Rolgordijn_116 omlaag” ingedrukt wordt. Nog een druk op de knop (“Uit actie”) verstuurt de regel “RolgordijnStop”. Hiermee stopt het omlaaggaan van het gordijn.
Op dezelfde manier wordt schakelaar “Rolgordijn_116 omhoog aangemaakt.

En nu nog een gordijntje kopen en de zaak aansluiten!! 🙂

2 reacties

  1. Weer een mooi project dat bij mij ook op de verlanglijst staat en waarvan ik de stappen motor al heb liggen. Met die Rules “spelen” vind ik ook prachtig. Heb je enkel Op, Neer en Stop of kun je ook zeggen Neer voor x seconden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.