N-spoor treintjes – deel 4

De afgelopen dagen ben ik bezig geweest met het uitwerken van gedeelten van het geheel! Eerst maar eens een lijstje van die delen.

 • Website en/of programma op laptop/pc voor de besturing. Website natuurlijk in HTML. Het programma waarschijnlijk in Python. Maar Processing zou ook kunnen.
 • Keuze maken in hardware voor de centrale besturingsunit:
  – Arduino mega2560 met esp8266,
  – Arduino UNO met on-board ESP8266,
  – ESP32,
  – iets anders?
 • Motorsturing locs aanpassen: daar heb ik al een werkend concept voor: zie deel 3. Het wachten is op de diverse elektronicaonderdelen.
 • I2C bus realiseren met PCF8574 componenten. Die chippies zijn in huis, ik heb daar in het verleden al eens mee geĆ«xperimenteerd. Maar ik zag dat je bij Ali handige kant en klaar modules kunt vinden. Daarover later meer.
 • Wisselaansturing met servomotoren. Daar ben ik een heel eind mee gekomen. Voor de elektronica is de keus gevallen op een ATtiny-module: daar had ik er ooit een paar van gekocht. Het werkt, maar het had nogal wat voeten in de aarde. Later meer.
 • Uitzoeken hoe ik bezet- en terugmelders kan maken. De elektronica is duidelijk en in concept uitgewerkt. De onderdelen zijn besteld: wachten dus ….
 • Blijkbaar zijn er diodeschakelingen nodig. Is ook duidelijk: is ook in concept uitgewerkt: kom ik in een volgend deel op terug.
 • Uitdenken hoe ik de stroomvoorziening van de baan en de onderdelen daarop ga uitwerken.

Stroomvoorziening

Op internet zijn voldoende goede voorbeelden te vinden om dit aan te pakken. Eerst langs de rails gaatjes geboord om daardoor de bedrading vanaf de railsegmenten naar onderen te leiden, en sleufjes naast de wissels (ter hoogte van de palletjes) voor de wisselomzetters. Daarna de baan op z’n kop leggen en aan de onderkant verder.
Goed gepikt is het idee om een 12V ringleiding aan te leggen en de draden door middel van kroonsteentjes netjes uit te lijnen, her en der de isolatie weg te halen zodat onderdelen van de baan hierop aangesloten kunnen worden. Een paar plaatjes.

De kroonsteentjes uitgelijnd.
Zwart in GND. De ringleiding is niet echt een ring.
Over de blauwe draag gaat de +12V. Daar waar de isolatie weggehaald is de bedrading voorzien van soldeertin
Dat ligt er wel netjes bij!

Uit het voedinkje dat ik gebruik komt ca. 15V. Met een DC/DC converter wordt dit op 12V afgeregeld. Daarnaast is er voor de elektronica nog 5V nodig. Ook hiervoor een DC/DC converter gebruikt.

De 12V aangesloten op de ringleiding.

In het volgende deel zal ik iets verder ingaan op de andere kant van de baan: de blokken, of baanvakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.