Een zelfbouw LED-ring voor de macrofotografie

Sinds ik de tussenringenset heb gekocht om mijn Nikon fotocamera wat macrofoto’s (zoals deze) te maken, heb ik ook een reden om een eerder plannetje uit te voeren, namelijk het maken van een LED-ring! Een tijdje terug had ik bij “Ali” onderstaande LED-ring gekocht.

Het dingetje werkt met 12V en geeft een enorme puist licht! Gisteren een ontwerpje gemaakt voor een ‘houder’ die op de lens geperst kan worden en waarin de LED-ring ingeklemd zit.

Het ontwerpen kost toch wel een tijdje werk, maar de printer is er snel klaar mee. Zie hier het resultaat.

Op de lens geperst ziet dat er zo uit (links). Wanneer ik de 12V er op loslaat zie je rechts. Het werkt als een “filmzon”: het licht is aan zolang er spanning op staat. Dit in tegenstelling tot een flitsring die alleen kortstondig aangaat (flitst), wanneer het diafragma geopend is. Het is dus ook mogelijk om met de LED-ring te filmen.
 

En dan het resultaat: een paar snelle plaatjes: links zonder, rechts met de LED-ring.
 

Nog een voorbeeld: links zonder, rechts met.
 

En dat alles met een LED-ring van €1,70! Commerciële versies (maar dan vaak alleen als flitser uitgevoerd) zijn voor €40 – €100 in de winkel te koop.

Om het af te maken nog een ontwerpje voor een ‘dekseltje’ waardoor de bekabeling en de LED-driver netjes weggewerkt kan worden. Ook een busje waarin een voedingsplugje past om het ding op een nette manier van voeding te voorzien.

In elkaar gezet ziet het er zo uit: voor- en achterkant.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.