Stacker – deel 4 – Macro cage – mini studio

Tijdens de voorbereidingen van het Stacker-project liep ik tegen de macro-light-cage van Allan Walls aan. Een mooi na te bouwen project in het verlengde van de Stacker.

Eigenlijk is het een kubusvormige ministudio waar de camera een vaste plaats heeft op de macrorail, waarbinnen het licht volledig onder controle is, met reflectoren, diffusers en achtergronden.

De ribben van de kubus zijn 400 mm lang en gemaakt van 12×12 minibalkjes. De koppelstukjes zijn zelfontworpen en geprint. In het oorspronkelijke ontwerp is gebruikgemaakt van kunststof buizen, een soort elektriciteitspijpen, die ik hier niet kon vinden. Elektriciteitspijp zou een prima alternatief geweest zijn, maar daarvoor zijn geen koppelstukken te vinden die haaks op elkaar staan. Vandaar de oplossing met de ‘minibalkjes’.

Aan de ribben kan je een achtergronden hangen, reflectoren en lampen klemmen, enzovoorts. Een ander idee van Allen is om in plaats van papieren, kartonnen, of stoffen achtergronden een digitaal fotolijstje te gebruiken. Met een tekenprogramma (in mijn geval GIMP) maak je oneindig veel achtergronden in de gewenste kleur(en) met of zonder verloop. Ik had ooit zo’n fotolijstje gekregen, de Kodak SV710, die ik hiervoor prima kon inzetten. Hieronder een paar voorbeelden van de achtergronden gemaakt in GIMP.

Created with GIMP

Een verloop van blauw naar groen, met hieronder het resultaat

Modified by CombineZP

Op het Kodak lijstje kan je met een paar knopjes aan de bovenkant van de ene naar de andere foto (achtergrond) wisselen. Oorspronkelijk was er ook een afstandsbediening, maar die is niet meer beschikbaar. Dus heb ik een IR-led op de Stacker-Arduino aangesloten en het programma uitgebreid met een afstandsbedieningsfunctie.
Om te achterhalen welk protocol en welke codes ik hiervoor nodig had heb ik gebruik gemaakt van mijn Logitech Harmony 650 universele afstandsbediening. De Kodak-fotolijst aangemaakt als te bedienen apparaat. Het bleek om het NEC-protocol te gaan: de codes voor “volgende en vorige foto” waren te achterhalen met een tijdelijke Arduino-testopstelling met een TSOP-IR receiver.

Verlichting is van belang. Als ik het goed begrepen heb moet je voorkomen dat er (teveel) schaduwen zijn. De stackingsofware heeft daar moeite mee. En dat is ook wel te begrijpen. Dus veel licht tegen diepe schaduwen, maar tegelijkertijd voorkomen dat het specimen overbelicht raakt. Een lastige balans.
Een paar LED-lampjes uit China laten komen: €8,50 inclusief verzending.

AMS1117 modules

Precies zeven dagen later zijn ze in huis! Er moeten twee 1,5V batterijen in en dat lijkt me niet zo handig. Maar 5V voedinkjes heb ik genoeg en met een AMS1117-module ertussen wordt van de 5V een keurige 3V voor de ledjes gemaakt. Veel handiger voor in de “studio”. De lampjes zijn onderling koppelbaar, maar daar zie ik, in mijn toepassing, het nut niet van in. Wat wel handig is, is dat er een 1/4″ schroefdraad onderin zit: daardoor op van alles aan te koppelen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.