Eens in de zoveel tijd krijg ik een nieuwsbrief van Instructables met een overzichtje van recente projecten. Vaak erg leuke dingen zie je daar voorbij komen. In hun laatste bericht stond iets over Arduinoproject waarmee je je hartritme op een LCD-schermpje kunt tonen en dus een elektrocardiogram (ECG) kunt maken! Er wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd ECG front end, een module van ca. €16. Die kon ik bij onze Chinese vrienden niet direct vinden, maar wel een goedkoper alternatief: een module met een AD8232 chip. Die heb ik dan maar meteen besteld, want dit lijkt me echt heel leuk om te maken. En €6,- voor de module, inclusief kabel en elektrodes(!) is echt geen geld.
Waar komt het op neer? De module met daarop de AD8232 chip van Analog Devices bevat alles wat je nodig hebt om middels drie elektrodes, die op de borst/buik (of armen/been) geplakt moeten worden, het hartritme te meten, dat vervolgens op een schermpje getoond kan worden.
Fysiologie van het hart
Hoe werkt dat nou? De hartspier contraheert (trekt samen) onder invloed van elektrische activiteit die start in de rechter boezem (atrium), nl. in de Sinusknoop. Deze prikkel breidt zich uit over de boezems die zich vervolgens samentrekken, waardoor het bloed dat zich aldaar bevind, naar de kamers gepompt wordt. De elektrische prikkel wordt in de AV-knoop (atrio-ventriculaire knoop) opgevangen en vertraagd en via de bundel van His door de kamers (ventrikels) ingestuurd die daardoor ook samentrekken en het bloed het lichaam in pompen. Deze elektrische activiteit kan door middel van een elektrocardiogram zichtbaar gemaakt worden. Het normale hartritme (sinusritme) ziet er als volgt uit.
Eén, hierboven beschreven, cyclus bestaat uit de volgende topjes op het ECG: P-top, QRS-complex en de T-top, soms gevolgd door een U-golf. Op de Instructable-site wordt e.e.a. prima uitgelegd. Het ECG toont de hartfrequentie, het hartritme en de elektrische geleiding door het hart. Eventuele afwijkingen worden hiermee voor deskundigen inzichtelijk.
Het project
Ik wil dit dus ook maken! Alleen dan met de AD8232 module. Het bordje heeft 3 pinnen waar de elektrodes op worden aangesloten: “RA” – rechter arm, “LA” – linker arm en “RL” – rechter been. Voeding is 3V. De aansluitingen LO- en LO+ worden gebruikt om te detecteren of de elektrodes los gekomen zijn.
Het eigenlijke ECG signaal staat op de “Output” pin. Deze wordt aangesloten op een analoge ingang A0 van de Arduino. Om het signaal te kunnen bekijken zal ik een LCD schermpje (Ili9341), dat ik al ergens in de rommelkist heb liggen, aansluiten op de Arduino.
Wanneer alles aan elkaar geknoopt is zit het zo in elkaar.
Wordt vervolgd in deel 2.