N-spoor – deel 7 – Wissels

Naast de seinen worden ook de wissels via de I2C-bus aangestuurd. De wissels die ik in gebruik heb zijn allemaal mechanisch: er zit een palletje op dat je met de hand moet verschuiven om het wissel om te zetten van recht vooruitgaan naar afbuigen, dan wel andersom.

Met behulp van een servomotortje is zo’n wissel ook om te zetten. En zo’n motortje kan je digitaal aansturen.

Bovenin zie je schematisch de wissel van bovenaf, met het palletje: de slag die het palletje maakt, om van rechtdoor naar afbuigend te gaan en/of andersom, is ca. 7 mm.
Daaronder zie je een zijaanzicht van de baan: rechts is de servomotor waaraan een verenstalen draad (rood gekleurd) is gemonteerd die door een messing buisje loopt en via een sleufje in de baan naar boven gaat en daar om het palletje van de wissel vast gemaakt wordt. De servo draait van ca. 45 graden naar ca. 120 graden: nader te bepalen. Door die verdraaiing naar bijvoorbeeld 45 graden beweegt de verenstalen draad van links naar rechts en zet zo het palletje naar rechts. Op 120 graden gaat het palletje dan weer van rechts naar links.

SG90 servomotor

De kleine servomotoren (type SG90) worden d.m.v. PWM aangestuurd vanuit een ATtiny85-module. De ATtiny85 microcontroller op deze module heeft twee PWM uitgangen: op pin 5 en pin 6 (respectievelijk P0 en P1 op de module).

De wat lastige ATtiny85 module

Deze modules kunnen dus elk twee servo’s aansturen. Een “0” verstuurd over de I2C-bus naar de juiste pin op de PCF8574 wordt verstuurd naar de juiste pin op de ATtiny85-module die dan de juiste servo aanzet om ‘wissel 1’ te laten afbuigen. Met een verstuurde “1” slaat de wissel weer om naar rechtdoor. Zie onderstaand schema.

Deze ATtiny85 modules zijn wat lastig, omdat ze niet zo 1-2-3 te programmeren zijn als een Arduino. Er zit wel een micro-USB aansluiting op, maar daar houdt het dan ook mee op. Om ze te programmeren vanuit de Arduino IDE moet je gebruik maken van versie 1.6.5 of eerder! Speciaal om deze reden heb ik die versie op een oude pc geïnstalleerd.

Misschien laat ik de PWM-signalen wel via een aantal Arduino Pro Mini’s gaan (6x PWM-pinnen), of direct vanuit de Arduino Mega (12x PWM-pinnen)! Wordt vervolgd in deel 8.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.