Irrigatie via Domoticz

Mijn irrigatiesysteempje is nog in ontwikkeling (hierzo te bekijken), maar de plantje moeten in de tussentijd natuurlijk wel voldoende water krijgen! Dan maar even een tussenoplossing bedacht. Zoals je een lamp aan en uit kunt zetten via Domoticz, kan je natuurlijk ook een waterpompje aan- en uitschakelen. En zo kunnen de plantjes prima op afstand bewaterd worden.

Voor mijn domoticasysteem heb ik gebruik gemaakt van Sonoff-modules, opgenomen in een elektriciteitssnoer met steker en contrasteker, zoiets …

Op deze manier hoef je geen aanpassingen aan de lampen(snoeren) te doen en kan je de Sonoff-modules telkens ergens anders inzetten: voor andere lampen bijvoorbeeld, maar eigenlijk voor alles wat je automatisch en/of op afstand zou willen aan- en uitschakelen. Dus in plaats van een lamp heb ik het waterpompje aangesloten.

Aangezien het pompje buiten op het balkon komt even snel een soort constructie gemaakt dat een en ander niet nat kan regenen. Eerst het pompje met tie wraps aan een plastic doosje bevestigd. Een (zwart) slangetje hangt in het waterreservoir, een ander, met sproeikopjes, gaat naar de plantenbak.

Over het pompje is een tweede plastic bakje geplaatst om e.e.a. droog te houden. Op de voorgrond het waterreservoir.

De rode knopjes zijn de sproeikopjes

Dan in Domoticz twee nieuwe groepen aangemaakt: “Planten bewateren” en “Planten bewateren stoppen”.

Zo is het dus, wanneer het zo uitkomt, mogelijk om op afstand de waterpomp voor enige tijd aan te zetten.
Zoals gezegd is dit een tijdelijke oplossing. Dit systeempje moet uiteindelijk natuurlijk volkomen autonoom gaan functioneren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.