Domoticz in huis – deel 1

Al heel lang (zeker 12 jaar) gebruik ik de modules van Klik-aan Klik-uit (KaKu) om mijn lampen in huis aan te sturen.


Deze setjes werden toentertijd voor ca. €25 aangeboden.

Ik had toen ook al een module opgebouwd en aan mijn pc gehangen (zie hier een stokoud verslag daarvan) om deze modules aan te sturen. Dat was meer voor de grap: ik heb daar nooit een pc voor willen inzetten, maar de “stopcontactpuisten” heb ik sinds die tijd altijd in gebruik in combinatie met de RF-afstandbediening. Zo’n negen jaar geleden heb ik dit uitgebreid met het zogenaamde “Home Control station”.

Home Control Station

Omdat ik vaak van huis was (reisjes naar het buitenland) leek het mij handig om ’s avonds bij intredende schemering automatisch een aantal lampen aan te laten gaan alsof er iemand in huis is. Ook de lampen automatisch uit te laten gaan zo rond twaalf uur ’s nachts. Dit alles ter afschrikking van eventuele onverlaten die ongeoorloofd mijn huis zouden willen betreden.

Dit apparaatje werkt nog altijd naar behoren, maar is vanuit Windows 10 niet meer te programmeren (eigenlijk al niet meer vanaf Windows 7). Hiervoor heb ik nog een oude Windows XP machine staan! Tikje overdreven, niet?

Een paar weken geleden bedacht ik dat het tijd werd om ook in de wereld van de domotica te stappen met Domoticz. Ik had nog een ongebruikte Raspberry Pi liggen die ik hiervoor kon inzetten. Het internet staat vol met beschrijvingen hoe je Domoticz op de Raspberry PI onder Rasbian aan de praat krijgt, met MQTT message broker (Mosquitto), dus daar ga ik het hier niet ook nog eens over hebben! Bij Ali vond ik Sonoff schakelmodules aangeboden voor ca. €5 per stuk(!) dus dat was snel beslist: 4 bestellen. Die dingen waren verrassend snel in huis (10 dagen geloof ik).

De Sonoff basic

In de Sonoff modules zit een ESP8266 (die kennen we!) met een relais. Via WiFi zijn de modules vanuit o.a. Domoticz te schakelen. Standaard verloopt dit via een Chinese website en dat leek me niet zo’n goed idee. Gelukkig zijn er knappe koppen die hier iets op hebben gevonden: Tasmota firmware! Met deze firmware is de Sonoff-module vanuit Domoticz aan te sturen!

In de Sonoff moet wel een paar pinnetjes gesoldeerd worden om de nieuwe firmware erin te zetten, maar dat is zo gebeurd. Hierbij vervalt de eventuele garantie natuurlijk, maar dat is niet zo’n probleem.

Het aardig is dat je ook eigen ESP (sensor) modules aan de installatie kunt toevoegen. Bijvoorbeeld om de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, lichtintensiteit en dergelijke te meten. Met die informatie kan je dan weer dingen aansturen: “Als het donker (lichtsensor) is en er is beweging bij de voordeur (bewegingssensor), doe dan de lamp in de gang aan (Sonoff-module)”. Dit is een voorbeeld van wat in Domoticz “scenes” genoemd worden. Je snapt dat je dit ongelofelijk veel mogelijkheden biedt.

Hieronder zie je mijn geknutselde proefexemplaren

WeMos met DS18b20 temperatuurmeter
WeMos met DHT22 en 0,96″ OLED schermpje
Dit zie je na een tijdje meten in Domoticz

Wat ook leuk is, is dat je ook die oude KaKu-apparatuur (die radiofrequent gestuurd worden) met een zogenaamde RFXCOM kunt aansturen vanuit Domoticz! Zo’n ding kost al snel € 100! Maar …. is voor een habbekrats ook zelf te maken: de RFLink, met een Arduino Mega2560 en een RF-receiver-transmitter setje.

Links de receiver, daarnaast de transmitter

In China is het hele spulletje voor ca. € 8 te koop!

De Arduino krijgt deze firmware en wordt verbonden met de Raspberry Pi volgens bovenstaand schema. Door de KaKu afstandbediening te gebruiken ‘leert’ de RFLink de verschillende aanstuurcodes van de KaKu. Het werkt allemaal zeer gemakkelijk.

Nu nog het aantal sensoren en dergelijke maken, aansluiten en in gebruik nemen en dan de nodige scenes aanmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.