Domoticz in huis – deel 2

Zoals te lezen valt in deel 1 van dit Domoticz item is Domoticz geïnstalleerd op een Raspberry PI, Mosquitto MQTT werkend en is er al een aantal schakelaars en sensoren aangesloten en ook naar tevredenheid werkend. De eerste scenes zijn aangemaakt: ca. 30 minuten voor zonsondergang gaat de verlichting aan in de woonkamer en om ongeveer half twaalf, plus of min een aantal (0-30) minuten, ’s avonds gaat die verlichting een voor een uit.
De RF modules van Klik-aan Klik-uit worden door de RFLink aan en uitgeschakeld. Zoals gezegd werken deze modules radiofrequent op 433MHz. Hiervoor is de RFLink voorzien van een 433MHZ zender en ontvanger.
De ontvanger is alleen nodig tijdens het inregelen van de KaKu modules: de signalen die de afstandsbediening naar de modules stuurt om ze aan en uit te schakelen worden door de ontvanger naar de RFLink gestuurd, die dat signaal kopieert en gebruikt om in het vervolg via de 344MHz zender de modules aan te sturen. De ontvanger is dan i.p. niet meer nodig.

Nu heb ik ook nog een oud Alecto WS-3000 weerstation.

Alecto WS-3000

Dit station werkt op 868MHz. Om de informatie in Domoticz te krijgen zal de RFLink dus uitgerust moeten worden met een 868MHz ontvanger. Het is volgens mij op dit moment niet mogelijk om én een 334MHz én een 868MHz ontvanger tegelijkertijd aan de Arduino Mega te hangen. Op internet zijn hierover veel vragen, maar een eenduidige oplossing heb ik niet kunnen vinden.
Om nu een tweede Arduino Mega voor een tweede frequentie op te bouwen lijkt me wat overdreven, maar ik kan de RFLink natuurlijk wel (desnoods tijdelijk) ombouwen naar een 868MHz versie, om te kijken of de door de WS-3000 verstuurde data, opgevangen en juist geïnterpreteerd wordt en ook terechtkomt in Domoticz.

Hiervoor heb ik het volgende setje uit China laten komen.

De ene kant ….
…. en de andere kant.

De vraag is dus of mijn WS-3000 door RFLink wordt ondersteund. Op de lijst op van ondersteunde apparatuur op de RFLink site komt ie niet voor, maar daar staat wel de WS-3900 vermeld. Dit is ook een weerstation van Alecto en werkt ook op 868MHz. Mogelijk is het protocol waarmee de WS-3000 babbelt hetzelfde. Ik ga het in ieder geval proberen!

Theoretisch heb je voor het ontvangen van de gegevens alleen de ontvanger nodig. Dus misschien kan e.e.a. toch met één Arduino Mega gerealiseerd worden: De 868MHz ontvanger voor het weerstation en de 433MHz zender om de KaKu modulen aan en uit te zetten!

To be continued!

5 reacties

 1. Hoi. Leuk experiment. Ben ik ook mee bezig.
  Ik heb in de RFlink de transciever niet vast gesoldeerd, maar een insteek stripje (weet zo gauw Engels woord niet ;-). Werkt perfect!
  Én ik heb ook de WS3000 van de rommel markt. Wordt niet herkent ;-(.
  Wél de DKW2012 die ook op 868mHz werkt. DKW2012 is een Aletco “cloon” die onder allerlei type nrs. wordt verkocht. Benieuwd of jij de WS3000 actief krijgt

  1. Author

   Heel goed! Nee, de WS3000 heb ik niet aan de praat gekregen.
   Inmiddels heb ik alle KaKu-modulen vervangen voor Sonoff-modules, dus ik gebruik de RFLink niet meer.

 2. Als je een Rasperry Pi en een RTL-SDR dongle hebt dan kan je met het programma RTL_433 al dit soort draadloze speeltjes decoderen. Werkt ook voor 868 MHz.

  rtl_433 (despite the name) is a generic data receiver, mainly for the 433.92 MHz, 868 MHz (SRD), 315 MHz, and 915 MHz ISM bands.

  zie: https://github.com/merbanan/rtl_433

  Ook leuk om te kijken wat de spanning en temperatuur van je autobanden is 😉

  1. Author

   Dank voor jouw input! Zoals gezegd maak ik geen gebruik meer van de 433MHz spulletjes.
   Misschien nog wel een idee om de data van het weerstation te bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.