LED paneel

Ik woon in een appartementje, of zo je wilt een flatje, op de 3e etage, ergens in Delft. Beneden heb ik een kelderbox van circa drie bij vier meter. Al jaren in gebruik als opslag, maar een aantal maanden geleden heb ik een start gemaakt om deze ruimte te gebruiken als houtbewerkings- en algemene hobbyruimte.
De nodige elektrische machines heb ik in de loop van de tijd verzameld, nu moeten die op een logische manier geplaatst worden. Daar zal ik een andere keer wat meer over vertellen.

De eerste machine die ik een plek heb gegeven is een zaagtafel, voornamelijk omdat het het grootste object is. Bij het gebruik van de zaag viel op dat de verlichting te wensen over laat: een tl-balk boven het hoofd, maar achter me. Dat is dus niet handig; werken in je eigen schaduw. Vandaar dat ik op het idee kwam om een (daglicht) LED-paneel te maken. Handig voor in de hobbyruimte, maar ook eventueel te gebruiken bij fotografie en videofilmen. Dit soort panelen zijn te koop voor een paar tientjes tot een paar honderd euro, maar ze zijn natuurlijk ook heel goed zelf te maken. Dus …..

Wat heb je nodig? Een LED-strip van de gewenste lichtkleur (in K = Kelvin), een voeding die voldoende stroom kan leveren (denk al snel aan een paar Ampère), hout om het paneel op te zetten, opaal wit plexiglasplaat als diffuser en verder wat los spul: bedrading, lijm, schroeven, e.d.

Ik had een paar LED-strips liggen, maar daarvoor was ooit een andere bestemming bedacht: sfeerverlichting voor in de woonkamer of slaapkamer bijvoorbeeld. Dat zijn dus warm licht strips van circa 2400 – 3000 K. Maar voor deze toepassing wil ik natuurlijk strips die zoveel mogelijk het daglicht benaderen: daglicht strips dus van ca. 6000 – 6500 K. Eerst dus maar een nieuwe LED-strip bestellen.
Het wordt een 10 mm brede strip, van 5 meter met 300 SMD 5630 power LEDs: de afmetingen van de afzonderlijke LED-chips zijn 5,6 mm x 3,0 mm (vandaar de benaming 5630).

LED-strip op spoeltje

Een plaatje hardboard van 400 mm x 300 mm, 3,2 mm dik lijkt me een goede basis voor de strips. De aangeschafte strip heeft dus een lengte van 5 meter, met in totaal 300 LEDs. De strip kan je om de ca. 50 mm op maat knippen: elke 50 mm bevat 3 LEDs.

Eén segmentje: 50 mm, 3 LEDs

Ik knip strookjes van 25 cm met elk 15 LEDs. Aan de achterkant zit een mooie plakstrip waarmee de strips op het board te plakken zijn.

Paneeltje, één stripje geplakt, de rest ligt geknipt en al te wachten ….

Na 20 strips ziet het paneel er zo uit. Mooi strak!

20 Strips van 25cm, met elk 15 LEDs

Er zijn twee manieren om de 20 stripjes weer aan elkaar te knopen tot een geheel: hieronder schematisch weergegeven. De rode lijntjes: 12V, de zwarte lijntjes: gnd. Samen de aansluitingen voor de voeding.

Doorlus methode 1
Doorlus methode 2

Het voordeel van de tweede optie is dat je de bekabeling niet hoeft te isoleren: het “isolatie-strip-werk” is wat minder. Voor de eerste methode moet je namelijk 20 x 2 (40) stukjes draad van een paar centimeter aan twee kanten (80x) strippen. Ik ga dus voor de tweede methode. Ik wil hier installatiedraad (schakeldraad) voor gebruiken: het heeft een massieve koperkern en is makkelijk te strippen.

Schakeldraad
Zo worden de gnd aansluitingen gemaakt.
Het paneel doorgelust met 12V op de uiteinden

Tijdens het solderen van de verbindingen regelmatig checken of de soldeerlassen goed werken en dan het resultaat wanneer de spanning erop wordt gezet! Het geeft een enorme puist licht: de foto hierboven laat zien wat de smartphone ervan maakt door de belichting aan te passen. In werkelijkheid zie je alleen een vlak licht, geen individuele LEDs!

Nu de behuizing maken. Het plexiglas moet ca. 20 mm boven de LEDs terechtkomen om de individuele LEDs (beter de donkere ruimte tussen de LED-strips) niet meer te zien. Verder een aansluiting voor de 12V, met natuurlijk een aan/uit schakelaar.

Aan te vullen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.