Proxxon MF70 microfreesmachine

Proxxon MF70 microfreesmachine

Volgens Wikipedia:

Computer numerical control of kortweg CNC betreft de computergestuurde regeling van werktuigmachines, meestal in de verspaningstechniek, die snel en nauwkeurig stukken moeten maken in metaal, kunststof of hout.

Dit gebeurt op basis van een programma dat meestal wordt gegenereerd in een Computer-aided manufacturing (CAM)-systeem. Meestal gebruikt men hiervoor nog de EIA-274-D standaard, ook wel G-code genoemd. De M-code wordt ook vaak gebruikt om bijkomende functies (zoals gereedschapswissel) aan te roepen.

Na de opbouw van mijn Prusa i3 MII 3D printer heb ik me wat meer verdiept in het hele CNC-verhaal. Al veel langer leek het mij aardig om een freesmachine te kopen om bijvoorbeeld PCB-tjes te maken. Paar maanden geleden eindelijk besloten de Proxxon MF70 voor ca. €270 in huis te halen.
De Proxxon MF70 freesmachine

Dit is een handbediende machine waarvoor ook ombouwpakketten leverbaar zijn om er een computergestuurde frees van te maken: een CNC-machine dus! Die ombouwset kost je dan wel een paar honderd euro. Daarnaast is er ook een CNC ready uitvoering en die kost circa €650. Voor die extra €380 krijg je dan naast de frees een drietal netjes aangebouwde stappenmotoren. Geen stuurelektronica, geen software, niks. “CNC ready” maar niet heus dus.

MF70 CNC-machine

Een beetje uit verhouding lijkt mij, want die stappenmotoren (3 stuks Nema 17) heb ik uit China laten komen voor €18,93!!

Je moet ze alleen op de assen van de frees gemonteerd krijgen. Dat is natuurlijk wel even een puzzel, maar er zijn genoeg voorbeelden op het internet te vinden van mensen die dit klusje geklaard hebben. Voor de aansturing van het geheel heb je nog wat zaken nodig: een Arduino Uno (kloon) voor €2,30, een Arduino CNC shield te koop voor €1,58,
Een Arduino CNC shield

met bijbehorend een drietal (3 is voldoende voor de X-, Y- en Z-as, maar er is plaats voor nog een 4e motor) stappenmotor drivers inclusief heatsink (samen €3)
DRV8825 stappenmotor driveren je hebt alles in huis. Samen maakt dat €26,68 en dat is inclusief gratis verzending. :).

Op de Arduino installeer je het gratis grbl die de juiste G-code naar de CNC-shield-met-drivers-module stuurt.

Zelfbouw CNC

Het plan is dus de frees om te bouwen naar CNC-machine. Maar …. al struinend bij Ali kom ik interessante zaken tegen zoals: geleidesytemen: een lead screw met flexibel koppelstuk naar de motor-as en twee geleiderails ernaast, inclusief beugels om e.e.a. te fixeren.
Geleidesysteem

Voor zo’n €60 heb je er twee, zodat je een X- en Y-as krijgt, een beetje hout en schroeven erbij (€20) en je hebt, samen met de eerder genoemde motoren en aansturing,  je eigen zelfbouw CNC-machine. Al met al kom je met iets meer dan € 100 een heel eind.

Het lijkt me leuk om zo’n systeem te bouwen voordat ik met de Proxxon bezig ga. Volgende keer meer over dit uitstapje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *